Szigetköz II.

Persze ez sem most volt, csak vártam a Nagy család képeire, hogy befejezhessem a beszámolót:-) Sajnos csak ennyit kaptam, a mesélést viszont folytatom:-)
Dani elcsípte ahogy Gábor turbó gázt adva átkel a "Dunán" miközben Gergőkém kisebb sokkot kap, az apja meg tele szájjal vigyorog. Dani éppen hogy elugrott, meg azért le is fékeztünk időben, nehogy beterítsük.

A csapat egy része. Dani fotóz, Édua sztájkol :-)

És a Duna partján tandemben szoptató kismamák, és éhes gyerekeik:-))))

Egy szép történettel adós maradtam: A falu végén gyönyörű meseházra leltünk, fonott kapuján agyagtábla, méz kapható. Becsöngetünk, vidám, édes nő nyit ajtót, betessékel, és hátravezet a "műhelyhez" ahol kíváncsi kérdéseinkre válaszol, eszközöket mutat, közben egy kutyus szalad be hozzánk, utána egy tiszta tekintetű férfi jelenik meg az ajtóban, a férj, sétából érkeztek. Mézontófű mézet, és repcemézet vásárolunk, folyik az aranyló nedű a dobozkába, közben beszélgetünk, mesélik, városi emberek voltak, de egyszer csak döntöttek, kiköltöztek ide és méhészkedni kezdtek, felépítették gyönyörű otthonukat, mégpedig régi, parasztház stílusban. Betessékelnek minket, odabenn hűvös fogad, és rengeteg apró emlék, fagerendák, szőttesek, és mindenhol vallási, és magyarsághoz köthető tárgyak, családi bútorok, az egészben mégis összhang, az ő összhangjuk. A rengeteg kép közül egy bizonyost nézek. Természetes anyagból, talán csuhéjból készített falikép, Máriát ábrázolja a gyermekével. Nem bírom róla levenni a szemem, kifelé menet meg is jegyzem, hogy gyönyörű. Összenéznek, nevetnek, mennyi helyen volt már a lakásban az a kép, és micsoda története van. Felakasztották ide, az ebédlőasztal felé, másnap Karácsony volt, korán keltek, és mikor a hálóból kiléptek, akkor indult a nap is éppen útjára az égen. És ahogy a többi helyiségen át utat tört magának a fény, a sötét konyhában mindössze egy nyaláb hagyott sugárzó nyomot a falon, igen, pont Máriát vonta be aranyló fénnyel.
Ez volt hát az ő történetük, és a mi legfontosabb útravalónk Szigetközből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése